GuidePedia

0

Homer Simpson-Higgs bozonunu 1998'in Eylül -CERN


Homer Simpson-Higgs bozonunu 1998'in Eylül keşfetti!

ABD'de piyasaya yeni çıkan "Simpson Ailesi ve Matematiksel Sırları" adlı kitapta donut sever Homer Simpson'ın 14 yıl önce Higgs bozonunu bulduğunu iddia ediyor.
simpson-1.jpg



1998'in Eylül ayında yayınlanan "The Wizard of Evergreen Terrace" adlı bölümde Homer'ın tebeşirle tahtaya yazdığı denkleme dikkat çekilen kitapta Homer'ın yazdığı bu denklemin "Higgs bozonu" yani Tanrı Parçacığı denklemine çok benzediği ifade edildi.




http://www.gazetevatan.com/homer-simpson-14-yil-once-higgs-bozonunu-kesfetmis-747163-teknoloji/

Kitabın yazarı Simon Singh, The Independent'e yaptığı açıklamada denklemin 14 yıl önceden higgs bozonunun kütlesini tahmin ettiğini açıkladı.
Simspson senaristlerinden Al Jean üniversitede matematik okumuştu.

"The Wizard of Evergreen Terracae", 10. sezonun 2. bölümüydü ve o gün 7.95 milyon kişi tarafından izlenmişti. Bu bölümde orta yaş krizine giren Homer Simpson'ın iz bırakacak bir şeyler yapma çabaları anlatılıyor.

ABD'de piyasaya yeni çıkan 'Simpson Ailesi ve Matematiksel Sırları' adlı kitap ilginç bir iddia ortaya attı. Kitap çizgi dizi karakteri Homer Simpson'ın 14 yıl önce Higgs Bozonunu yani Tanrı Parçacığı denklemini bulduğunu iddia ediyor.

The Simpsons serisinin 1998'in Eylül ayında yayınlanan "The Wizard of Evergreen Terrace" adlı bölümünde Homer'ın tebeşirle tahtaya yazdığı denklem kitap tarafından büyüteç altına alındı. Kitap Homer'ın yazdığı bu denklemin "Higgs bozonu" yani Tanrı Parçacığı denklemine çok benzediğini iddia ediyor.

Kitabın yazarı Simon Singh’de, The Independent gazetesine yaptığı açıklamada, denklemin 14 yıl önceden Higgs bozonunun kütlesini tahmin ettiğini söyledi.


http://www.tamindir.com/tanri-parcacigi-denklemini-homer-simpson-bulmus_h-9321/
Bu arada bilinmesi gereken önemli bir başka detay, The Simspsons dizisi senaristlerinden Al Jean, senaristlik yapmaya başlamadan önce üniversitede matematik okumuş ve bu bölümden mezun olmuştu.

"The Wizard of Evergreen Terracae", The Simpsons çizgi dizisinin 10. sezonun 2. Bölümü olarak kayıt ediliyor. Yayınlandığı tarihte 7.95 milyon kişi tarafından izlendi. Bu bölümde orta yaş krizine giren Homer Simpson'ın hayatta arkasında bir iz bırakacak şeyler yapma çabaları anlatılıyor.

Meraklısı için; Higgs Bozonu nedir?

BÜ Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Erkcan Özcan Higgs Bozonu teoremini en basit şekilde şöyle anlatıyor:

'Higgs alanı, bütün evrenin sahip olduğu alanı ifade ediyor. Bu anlamda de bir odayı dolduran tüm insanlar Higgs alanı olarak görülebilirler. Yine bu anlamda göre odaya ünlü bir kişi girerse ve odadaki insanlar bu ünlü kişinin etrafını sararlarsa, bu kişinin odaya girdiği andan itibaren kalabalıktan dolayı odada yürümesi zorlaşıyor. Hareket edebilmek için sarf ettiği enerji de doğru orantılı olarak artıyor. Kişinin bu odada yürüyebilmesi etrafını saran insanlarla birlikte paralel olarak geliştiğinden, kişi çok fazla enerji harcaması gerekiyor. Fakat tam o sırada odaya yeni giren başka birisinin bu oda içerisinde yürümesi daha kolay oluyor.

http://www.musvette.net/teknoloji/higgs-bozonunu-14-yil-once-homer-simpson-kesfetti/





Bazen insanlar arasında yayılan bir dedikodu bile, tüm insanları küçük bir alanda toplayarak o alanın etrafında bir kümelenme oluşturmasına sebep olabiliyor. Yani odaya her hangi biri girmese de buna dair yayılacak bir dedikodu o kişinin odada olmasıyla eşdeğer etkiyi yaratabiliyor.

İşte Higgs Bozonu da evrendeki bu alan içerisinde ortaya çıkan uyarılmalar sonucunda, bazı parçacıkların tek bir yerde kümelenmiş halini ifade ediyor. Tıpkı bir oda içerisindeki insanlar arasında yayılan dedikodu sonucunda tüm insanların küçük bir alanda toplanması ve diğer alanların boş bir hale gelmesi gibi.'

Yorum Gönder

 
Top